Ändra stegen i en insamling

Varje insamling har en egen kopia av sina steg och frågor. Du kan ändra dem direkt i insamlingen eller ersätta dem genom att använda ett workflow. Om du använder ett workflow i en insamling som redan har idéer skickas alla idéer tillbaka till inkorgen och alla svar i stegen raderas, så läs den här sidan först.

Vem kan göra detta: Insamlingsansvariga och Admins. En Manager kan bara göra det i insamlingar som hen hanterar.

Ändringar i ett workflow når inte befintliga insamlingar

När en insamling skapas från ett workflow kopierar Hives in workflowet i insamlingen. Därefter gäller:

  • Att redigera workflowet ändrar inte insamlingen.
  • Att redigera insamlingen ändrar inte workflowet.
  • Det finns ingen knapp för att uppdatera en insamling med den senaste versionen av dess workflow.

Läs mer i Vad är ett workflow?

Redigera insamlingens egna steg

Det här är det säkra sättet att ändra en enskild insamling. Inget går förlorat om du inte tar bort något.

  1. Öppna insamlingen och välj Hantera (Manage).
  2. Klicka på Inkorg eller ett steg i vänstermenyn.
  3. Öppna fliken Formulär & steginställningar (inkorgen) eller fliken Steg (ett steg).
  4. Gör dina ändringar och klicka på Spara i fältet Osparade ändringar.

Du kan:

  • lägga till steg med Lägg till steg och dra stegen för att ändra ordningen;
  • byta namn på ett steg eller ändra dess beskrivning, färg, panel, påminnelser och inställningar;
  • lägga till, redigera, ändra ordning på och ta bort frågor.

Om du byter namn på steg, frågor eller alternativ behålls alla svar. Mer information finns i Lägga till och ställa in steg och Frågetyper och inställningar.

Vad som försvinner när du tar bort ett steg

När du tar bort ett steg från en insamling:

  • Alla idéer i steget flyttas tillbaka till inkorgen. Ingen meddelas.
  • Stegets frågor och alla svar på dem raderas för gott.
  • Uppgifterna om när idéerna kom in i steget, granskningarna som gjorts i steget och stegets automatiska kommentarer raderas.

Själva idéerna, deras formulärsvar, kommentarer och gilla-markeringar eller röster finns kvar.

Vad som försvinner när du tar bort en fråga

När du tar bort en fråga raderas alla svar på den för gott, på alla idéer i insamlingen. Om du tar bort ett alternativ eller en betygsparameter raderas svaren som använde det. Bekräftelsen varnar inte för detta.

Använd ett annat workflow

När du använder ett workflow ersätts insamlingens steg med en kopia av workflowets steg. Använd det för att snabbt ställa in en ny insamling. Tänk efter en extra gång innan du använder det i en insamling som redan har idéer.

  1. Öppna insamlingen och välj Hantera.
  2. Klicka på Välj ett workflow (Select a workflow) i vänstermenyn. (En insamling utan steg visar det under ”Inga steg än”.)
  3. Börja skriva i fältet Workflow och välj ett workflow.
  4. Om insamlingen redan har steg eller idéer visas en varning. Skriv change i fältet Bekräfta ändring.
  5. Klicka på Välj.

Du kan inte välja det workflow som insamlingen redan använder. Du kan alltså inte använda samma workflow igen för att få med de senaste ändringarna.

Vad som går förlorat när du använder ett workflow

Om insamlingen redan har steg eller idéer händer allt detta, och det går inte att ångra:

  • Alla idéer flyttas tillbaka till inkorgen, oavsett vilket steg de låg i. Ingen meddelas.
  • Alla nuvarande steg raderas, med sina frågor, paneler och inställningar.
  • Alla svar på stegens frågor raderas, även alla betyg och kommentarer till betyg.
  • Steghistorik och granskningar raderas: datumen då idéerna kom in i varje steg och granskningarna som gjorts i stegen.

Vad som ersätts

De här inställningarna i insamlingen skrivs över med workflowets:

  • vad insamlingen samlar in (idéer, feedback, inlägg och så vidare);
  • reaktioner på eller av, och Gilla eller Rösta;
  • om dolda bidrag är tillåtna;
  • inkorgens inställningar: panel, påminnelsedagar, dölj idéer, tillåt reaktioner och aktivera granskare.

Vad som behålls

  • Själva idéerna, med sina kommentarer, gilla-markeringar eller röster, tilldelade och bidragsgivare.
  • Om insamlingen har minst en idé förblir formuläret och inkorgsfrågorna som de är, med alla sina svar. Workflowets formulär och inkorgsfrågor används inte.
  • Om insamlingen inte har några idéer än ersätts formuläret och inkorgsfrågorna med workflowets.

Bra att veta: Om du bara vill lägga till ett steg eller ändra några frågor redigerar du i stället insamlingens steg direkt. Att använda ett workflow är det enda sättet att ändra vad en insamling samlar in, så planera det innan folk börjar skicka in.

Vanliga frågor

Kan jag ångra att jag använde ett workflow? Nej. Raderade steg och svar kan inte återställas.

Får avsändarna veta att deras idé flyttades tillbaka till inkorgen? Nej. Ingen meddelas när ett byte av workflow eller ett borttaget steg skickar tillbaka idéer till inkorgen. Du kanske vill berätta det för folk själv.

Kan jag spara en insamlings steg som ett nytt workflow? Nej. Bara Admins skapar workflows, under Meny > Admin > Workflows. Läs mer i Så skapar du ett workflow.